Søk i denne bloggen

Søk i denne bloggen

onsdag 24. oktober 2012


             
1)   Samfunnene ble styrt av herskere fra store palasser. De forsvant rundt 1150 før kristus. Sammenbruddet var muligens på grunn av handelen mellom Egypt og Mesopotamia ble sterkt redusert fordi det var krig og store omveltninger. Lederne var kanskje avhengige av denne inntekten for å bevare makten.
2)   Polisstaten var en by med et landbruksområde rundt. I det fjellrike greske landskapet bodde folk i daler ned mot dyrkbare kystsletter. Hvis de ble angrepet, så søkte de tilflukt oppe på en fjellknaus, en akropolis (høyby). Nedenfor akropolisen var det handelsplasser, agora, og rundt den ble byen bygd med templer, handelsboder, verksteder og boliger.
3)   Bare borgere kunne delta i politikken, men ikke kvinnene. De kunne møte i folkeforsamling og stemme over forslag. Polisen hadde rådsforsamling og embetsmenn som ble valgt til å styre et år av gangen. De fleste stedene var det de rikeste borgerne ble valgt, men det varierte.
4)   Utvandringen skyldes mye av mangel på jord. De bosatte seg ved kysten av Lilleasia, men etter hvert også rundt hele Middelhavet og Svartehavet.
5)   Fønikere var handelsfolk fra Libanon som hadde grunnlagt den mektige handelsbyen Kartago i Nord-Afrika. De var konkurrentene til grekerne.
6)   Grekerne ble knyttet sammen fordi de dyrket felles guder og snakket samme språk.
7)   De viktigste kjennetegnene var jordgudinnen Gaia. Gaia hadde samleie med himmelen, Uranus, og skapte verden med guder og mennesker. Øverst stod de tolv olympiske gudene.
8)   Hensikten med de olympiske leker var å hedre gudene gjennom idrettskonkurranser.
9)   Sparta var krigerstaten av polisstatene. De fikk mange olympiske vinnere. Styret bygde på respekt for lover og tradisjoner. Rådet bestod av 5 stk. 2 konger. Staten ble styrt slik at menn over 60 år satt i et styre som ble valgt av menn over 30 år. Dette styre hadde makt til å komme med lovendringer.
10)               Aten og Sparta var de største rivalene. Det som kjennetegner Aten var det det var et fredfullt samfunn hvor filosofene kunne gå rundt å filosofere. Aten ble styrt med demokrati der folk bestemte. Atenerne påstod selv at de var sprunget ut av landskapet Attika.
11)               Perserkrigene gikk ut på at Persia gikk til angrep på Hellas, for å prøve å få mer land. Det persiske rike ble mer og mer mektig. Dareos gikk til angrep på grekerne. Dette gjorde at atenere og spartanere stod sammen. Perserne led nederlag mot grekerne i det første invasjonsforsøket. Mens grekerne ventet på hevn for nederlaget fra perserne bygget de opp krigskip som gjorde at perserne led nederlag igjen når de prøvde
12)               Peloponneskrigen var en 30 års lang krig mellom Sparta og Aten. Førte til veldig stor brutalitet. Det brøt ut pest i Aten, men også sparta slet, og hadde på et tidspunkt bare 2000 hoplitter igjen.
13)                Aleksander den stores felttog erobra all Persisk jord. Han utnevnte en til farao i Teben\Luxor, og han grunnla en ny hovedstad.
14)               Roma ble til ved at bønder slo seg ned ved en handelsplass langs Tiber.
15)               Romerriket hadde en folkeforsamling , en rådsforsamling og flere forskjellige valgte embetsmenn.
16)               Roma ble utvidet pga. overbefolkning, og i starten var det bøndene selv som utvidet Roma ved kamp, senere romerske hærer. De var flinke til å lage splid blant andre og å straffe og belønne for å holde kontroll.
17)               Spartacus-opprøret var et opprør blant slavene fra tidligere Hellas og Makedonia. På Makedonia var det til slutt like mange slaver som frie mennesker, for det var status å ha en slave til å oppdra barn. Til slutt rømte er en gresk krigsfange , Spartacus , og samlet 70 000 rømte slaver rundt seg. De beseiret mange romerske hærer , men ble til slutt knust.
18)               Pga veldig mye erobret jord oppsto det splid mellom fattige og rike og lovforslag førte til borgerkrig i Romerriket . Ting lå til rette for en sterk mann til å komme å ordne opp i Roma. Dette ble Julius Cæsar.
19)               Oktavian fikk ærestittelen Augustus fordi han hadde reddet republikken.
20)               Kristendommen tok overtaket ved å skaffe seg mange tilhengere. Dette skjedde ved at Paulus sa at kristendommen var for alle enten de var kvinner, menn, jøder eller grekere, slaver eller frie. Den var også så åpen for alle og tiltrakk seg folk fra alle samfunnslag
21)               Keiserne holdt kontroll på folket ved å gi dem brød og sirkus, i form av blant annet gladiatorkamper.
22)               Pater familias var de eldste mennene i hver slekt. De bestemte alt, blant annet rundt ekteskap og død.
23)               Diokletian ville redde riket fra oppløsning ved å fjerne bystatenes selvstyre og sentralisere makten rundt keiserdømmet. Han mente at man kunne hindre borgerkrig ved at hjelpekeiserne automatisk rykket opp til keiser da den gamle døde.
24)               Keiser Konstatin innførte kristendom som en viktig religion i Romerriket. Han bestemte også at folk med andre religioner skulle likestilles med kristne.
25)               Vestromerriket går i oppløsning på grunn av økte skatter , mangel på inntekt – folk flyttet rett og slett vekk , folkevandringen.
Hvorfor Østromerriket ikke gikk duken under folkevandringer var på grunn av at de var sterke når det gjaldt både folketall , antall byer og økonomi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar